Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Średnia czy Egzamin

Lordeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Idąc po gimnazjum do jakiegoś liceum bardziej mi się przyda wysoka średnia czy pkt. z egzaminu?

Jeszcze nic tam nie szperałem najpierw tutaj się zapytam :D

7138509900_1434192442.png

Opublikowano

Ogólnie średnia na koniec jest wymagana w niektórych szkołach ponadgimnazjalnych, to zależy czy cię do niej przyjmą czy nie.

Ogólnie jeżeli chcesz iść do zawodówki po gimnazjum to jeden chu... czy będziesz miał średnią 2 czy 6.

Opublikowano

Wysoka średnia ;-)

yyy.... pkt z egzaminu

ja mialem tyle % z egzaminow ze moglbym isc majac same 2 do technikum

Mam dwie fajny odpowiedzi czekam na dalsze żeby to rozstrzygnąć ;)

7138509900_1434192442.png

Opublikowano

Raczej na % z tych śmiesznych kompetencji, nawet jak wypadniesz słabo to się możesz dostać do LO chyba, że wybierasz się do bardziej prestiżowej budy, wtedy możesz mieć problem ;P

Opublikowano

Szczerze (chyba to zależy od województwa) to liczyła się i średnia i punkty z egzaminu. Wszystko było przeliczane na punkty i od progów progów punktowych szkoły zależało, czy ktoś się dostał czy nie. Fakt, bywało i tak, że niektórym wystarczył by sam egzamin, żeby się dostać. Ale nie, wszystko było liczone :)

"Wróg mojego przyjaciela jest moim wrogiem"

Opublikowano

Sprawdź sobie na stronie szkół w Twoim mieście jak wygląda rekrutacja a odpowiedź na pytanie pojawi się sama.

Pozdrawiam !

f.png

Opublikowano

Ogólnie to jest tak w każdym LO, że masz 200 punktów do zdobycia aby się do dowolnego dostać. 

100 pkt - test gimnazjalny 

100 pkt - oceny (liczą się tylko te które sobie wybrałeś np. profil biol-chem to przedmiot punktowane: biologia, chemia, język polski, język obcy) 

Oceny przekładają się na punkty w taki sposób: 

Ocena 6 - 20 pkt. 

Ocena 5 - 18 pkt 

Ocena 4 - 15 pkt 

itd.. 

Łącznie możesz zdobyć 80 punktów z samych ocen oraz 20 dodatkowych punktów typu wolontariat (od 1 do 3 pkt), dodatkowe osiągnięcia (1 pkt), laureat konkursu kuratoryjnego (10 punktów oraz liczba punktów z przedmiotu w którym zostałeś finalistą mnożona x2) lub pasek na koniec roku (5 pkt). 

Liczą się zarówno punkty jak i oceny. Także postaraj się z ocenami, a test napisz dobrze. :P 

Opublikowano

Jeżeli jestem laureatem konkursu ogólnopolskiego(?) to masz z miejsca 200 pkt. Co do twojego pytania to zależy od szkoły. Ja zawsze starałem się mieć lepsze oceny, a na teście gimnazjalnym napisałem tyle co wiedziałem (ze wszystkiego miałem ponad 60%). Kończąc liceum ważniejsza jest matura niż oceny na koniec, to jasne ^^

Opublikowano

Moim zdaniem zależy od szkoły... Bo w Liceum raczej patrzą na średnią, ale jeśli masz liceum profilowane (Matematyczno-Fizyczne , Bilogiczno-Chemiczne) to wybierając jeden z tych profili będą prawdopodobnie patrzyli na wyniki egzaminu z danych przedmiotów np. mając 20% z fizyki możesz mieć problem z Mat-Fizem, aczkolwiek wszystko zależy od ilości chętnych, jak będzie im brakować uczniów to przyjmą i tych słabszych. 

A znowu w technikum to patrzą na wyniki egzaminów z przedmiotów które łączą się z profilem który się wybierze np. wybierając informatykę będą patrzeć na matematykę i angielski, dodatkowo sprawdzą twoją ocenę z tych przedmiotów na koniec roku z tym że jeszcze będą patrzeć na to co miałeś z informatyki (tego nie ma na egzaminie więc sprawdzą cię tylko po ocenie końcowej) Oczywiście ja podałem na przykładzie informatyki ale tak jest z każdym profilem.

Ty chcesz iść do Liceum więc jeśli idziesz na profilowane to skup się na ocenach na pierwsze jak i drugie półrocze (tak tak w liceum często patrzą co miałeś na I półrocze 3 klasy) i dobrych wynikach z egzaminu z danego przedmiotu. Jeśli nie masz profilowanego to średnia ocen ew. nie naganne wyniki z egzaminu. Ciężko przewidzieć, bo różnie szkoły na to patrzą!

Cześć...

Opublikowano

Przejrzyj szkoły jakie Cię interesują i punktowane przedmioty, a potem tylko się ich ucz i nudź nauczycieli, żeby Ci podciągali oceny. Egzamin jak egzamin, będziesz miał średnią 60-70% to też jakoś źle nie będzie, ale to wszystko zależy czy szkoła jest dobra, bo jak jakaś, która ma mało uczniów to przyjmą Cię po najniższych progach pkt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...